AhlulBayt News Agency

source : Leader.ir
Thursday

24 December 2015

12:26:56 PM
726667

Full Text;

Second Message of Ayatollah Khamenei to the Western Youth in Slovenian

Second Message of Ayatollah Khamenei to the Western Youth in Slovenian.

V imenu Boga, Milostnega, Usmiljenega

Vsem mladim v zahodnih državah,

Grenki dogodki, ki jih je slepi terorizm povzročil v Franciji, so me še enkrat spodbudili k temu, da govorim z vami mladinami. Meni je obžalovanja vredno, da bi morali takšni dogodki ustvariti okvir za pogovor, ampak je dejstvo, da če boleča vprašanja ne ustvarjajo osnovo za iskanje rešitev in medsebojnega posvetovanja, bo škoda še večja.

Bolečina človeka v katerem koli delu sveta je žalostna za sočloveka. Pogled na otroka ki izgubila svoje življenje v prisotnosti svojih ljubljenih, matere, kateri se veselje družine spremeni v žalovanje, moža, ki telo svoje mrtve žena nosi v neznano smer ali gledalec, ki ne ve, ali bo v naslednjih trenutkih videl zadnji prizor predstave živiljenja. To so prizori, ki spodbujajo čustva in občutek vsakega človeškega bitja. Vsakdo, ki mu je ljubezen in človeštvo blizu je s pogledom na take prizore prizadet in vznemirjen ne glede nato ali se zgodi v Franciji, Palestini, Iraku, Libanonu ali v Siriji.

Brez dvoma je, da ima ena in pol milijarda muslimanov enak občutek in odpor, ter sovraštvo do storilcev in povzročiteljev te katastrofe. Ampak če se današnje bolečine ne uporablja kot osnovo za izgradnjo boljše in varnejše prihodnosti, potem bodo iz nje nastali samo grenki in brezplodni spomini. Jaz resnično verjamem, da ste mladina edini, ki z naukom današnje stiske boste sposobni, da odkrijete nove poti za izgradnjo prihodnosti in da boste delovali kot bariera na napačni poti, ki je pripeljala zahod do sedanjega brezizhodnega položaja.

Res je, da je danes terorizem naša skupna skrb, vendar je treba vedeti da sta dve pomembni razliki med negotovostjo in nevarnostjo, ki ste jo doživeli med nedavnimi dogodki in bolečino, ki jo že leta doživljajo ljudje v Iraku, Jemnu, Siriji in Afganistanu. Prva razlika je to, da je islamski svet v večji meri in daljše obdobje žrtev brutalnosti in sajenje strahu in druga razlika je to da žal vedno nekatere velesile na različne načine in z učinkovitimi metodami podpirajo to nasilje.

Danes je zelo malo ljudi neobveščenih o vlogi Združenih držav Amerike pri ustvarjanju, okrepitvi in oboroževanju Al Kaide in Talibanov ter njihovih neugodnih naslednikov. Poleg te neposredne podpore, očitni in znani zagovorniki takfiri terorizem, kljub temu, da sami imajo najbolj zastarele politične sisteme, vedno stojijo ob zahodnih zaveznikih in neusmiljeno zatirajo odprto misel, ki prihaja iz dinamike vladavine ljudstva v regiji. Dvolično obnašanje zahoda v primeru prebujenja v islamskem svetu je nazoren primer nasprotujoče zahodne politike.

Druga stran te kontradiktorne politike se vidi v podpori državnega terorizma Izraela. Zatirani ljudje v Palestini več kot šestdesed let doživljajo najhujšo vrsto terorizma. Če so se ljudje v Evropi sedaj nekaj dni zatekli v svoje domove in se izogibajo javnih krajev in prostorov, ena palestinska družina že desetletja ni v lastnem domu varna pred stroji sionističnega režima za smrt in uničenje. Kakšena grozota je danes primerljiva z gradnjo naselja sionističnega režima?

Sionistični režim brez da bi bil kadar koli resno in učinkovito obsojen iz strani svojih vplivnih zaveznikov ali vsaj s strani tako imenovanih neodvisnih mednarodnih organov, vsak dan ruši domove palestincev in uničuje njihove sadovnjake in kmetije. To stori brez da bi jim dal čas, da poberejo svoje stvari ali kmetijske pridelke, običajno to storijo pred prestrašenimi in solznimi očmi žensk in otrok, ki so priče brutalnemu pretepanju družinskih članov, v nekaterih primerih jih odvlečejo v grozljive mučilnice. Ali v današnjem svetu poznate kakšeno drugo brezmilostno nasilje v takem obsegu in tako dolgim časovnim obdobjem?

Ali streljanje na žensko sredi ulice zaradi protesta zoper vojaka, ki je oborožen do zob, ni terorizem, potem kaj je ? Ali to barbarsko dejanje ki je bilo storjeno s strani oboroženih sil okupacijskega režima se ne bi smelo imenovati ekstremizem? Ali pa morda ti prizori samo zato, ker se že šestdeset let predvajajo na televizijskih zaslonih nesmejo vspodbujati našo vest.

Vojaške invazije v islamskem svetu v zadnjih letih ki so imele neštete žrtve je samo en primer kontradiktorne logike zahoda. Napadane države so kljub človeškim žrtvam tudi izgubile svoje gospodarske in industrijske infrastrukture. Njihovo gibanje v smeri rasti in razvoja je bilo ustavljeno ali upočasnjeno. V nekaterih primerih, so bili vrnjeni nazaj celo za desetletje. Kljub temu, predrzno od njih zahtevajo, da sebe ne vidijo kot zatirane. Kako lahko državo spremeniš v ruševine, njena mesta in vasi spremeniš v prah, nato pa jim poveš, prosim ne počutite se kot zatirani! Ali pošteno opravičilo ni boljšje, kod da jih vabijo na nerazumevanje ali pozabljenje nesreče? Bolečina, ki jo islamski svet trpi v teh letih od hinavščine in dvoličnosti napadalcev ni manjša od materialne škode.

Draga mladina! Upam, da vi sedaj ali v prihodnost spremenite to miselnost ki je kontaminirana z dvoličnostjo. Miselnost, katere največja veščina je skrivanje dolgoročnih ciljev in krasitev pretkanih ciljev. Po mojem mnenju je prva stopnja pri ustvarjanju varnosti in miru sprememba te nasilne miselnosti. Dokler dvojna merila prevladujejo zahodni politiki in dokler je terorizem iz vidika njihovih močnih podpornikov razdeljen na "dobre" in "slabe" vrste, in dokler interesi vlad prevladujejo nad človeškimi vrednotami in etiko, ne bi smeli korenine nasilja iskati kje drugije.

Žal so te korenine leta in leta poganjala v globinah zahodne politične kulture in so omogočile mehko in tiho invazijo. Številne države po svetu so ponosne na svojo lokalno in narodno kulturo. Kulture ki so že stoletja s svojim razvojem in regeneracijo hranile človeško družbo. Pri tem islamski svet ni izjema. Vendar v sodobnem času zahodni svet z uporabo naprednih orodij vztraja pri kloniranju in replikacijo njene kulture v svet. Menim, da je prisiljena zahodna kultura na druge narode in poniževanje neodvisnih kultur tiho nasilje in je skrajno škodljiva.

Poniževanje bogatih kultur in žalitev najbolj čaščenih delov te kulture se pojavlja, medtem, ko alternativna kultura nima ničesar na voljo za zamenjavo. Na primer, dva elementa "agresije" in "moralne primiskuitete", ki na žalost postaja glavni element zahodne kulture, je zmanjšal njegov položaj in sprejemljivost v regiji od koder izvira.

Zdaj je vprašanje če ne želimo agresivno, vulgarno in brezpomensko kulturo, ali smo krivi? Če smo ovira pred uničujočo poplavo ki je v obliki različnih nespodobnih umetnosti usmerjena proti naši mladini, ali smo krivi? Ne zanikam, pomena in vrednosti kulturne povezave. Te povezave ko potekajo v naravnih razmerah in ob spoštovanju do družbe, ki jih spremjema, imajo za posledico rast, razvoj in bogastvo. Ravno nasprotno, neharmoničane in presiljene povezave so bile neuspešne in škodljive.

S polnim obžalovanjem ugotavljam, da so nizke skupine, kot so DAESH so posledica takih nesrečnih povezav z uvoženimi kulturami. Če je bil problem zgolj ideološki, bi morali pred kolonialistično dobo opaziti te pojave v islamskem svetu, vendar zgodovina kaže nasprotno. Avtoritativni zgodovinski zapisi jasno kažejo, kako je s soočanjem med kolonializmom in skrajno mislelnostjo v plemenu Beduin nastalo seme ekstremizma v tej regiji. Kako je mogoče, da je od ene najbolj etičnih in humanih verskih šol na svetu, ki v okviru svojega notranjega jedra verjame, da je odvzeti življenje enega človeškega bitja enakovredno ubijanju celotnega človeštva, nastanejo take smeti kot je DAESH?

Potrebno se je vprašati, zakaj so ljudje, ki so rojeni v Evropi in je njihova misel in duh vzgojen v tem okolju privlači take skupine? Ali res lahko verjamemo, da so ljudje, ki so samo enkrat ali dvakrat obiskali vojna območja nenadoma postanejo tako ekstremni, da lahko strljajo na svoje rojake? Ob tem zagotovo ne smemo pozabiti na učinke nezdravega kulturnega hranjenja v kontaminiranem okolju, ki je lahko povzročitelj nasilja. Na tem področju moramo narediti celovito analizo. Analiza, ki bo vključevala vse skrite in očitne korupcije v družbi. Mogoče je globoko sovraštvo, ki je v letih gospodarske in industrijske rasti pod vplivem neenakosti in morebitne zakonske in strukturne diskriminacije nastalo v osrčju določenih delov družbe in ustvarilo pomankanje, ki se pojavlja vsake toliko časa na tak bolni način.

V vsakem primeru ste vi tisti, ki morate odkrivati navidezne plasti vaše družbe in tako razvozlati vozle in zamere. Razpoke je potrebno namesto poglabljati, popraviti. Največja napaka pri boju proti terorizmu je nepremišljena reakcija, katera razširi obstoječe razpoke. Vsaka prenagljna in čustvena reakcija, ki bi osamila ali ustrahovala muslimanske skupnosti, ki živijo v Evropi in Ameriki in so sestavljene iz milijonov aktivnih in odgovornih ljudi, in jim več kot prej skrajšali njihove temeljne pravice ter jih odstranili od družbe, ne samo da ne bodo rešile problema, ampak se bodo povečale razdalje in razvejale zamere.

Površna merila in reakcije, še posebej če dobijo pravne oblike, razen tega da s povečanjem sedanje polarizacije odprejo poti za prihodnje krize ne bodo imele nobene koristi. Tako kot poročajo v nekaterih evropskih državah so sprejete zakonodaje, ki spodbujajo državljane, da vohunijo za muslimani. Tako vedenje je zatiralno in vsi vemo, da krivica hote ali nehote ima nezaželene reverzibilne lastnosti. Muslimani ne zaslužijo takšno nehvaležno ravnanje. Zahodni svet že stoletja dobro pozna muslimane, takrat ko so bili zahodnjaki gostje v islamskih deželah in jih je privlačilo bogastvo gostiteljev in tudi takrat ko so bili gostitelji in so uporabljali delo in znanje muslimanov, so v glavnem doživeli prijaznost in potrpežljivost.

Zato želim od vas mladina, da vi postavite temelje za pravilno in častno interakcijo z islamskim svetom, ki temelji na pravilnem razumevanju, globokem vpogledu in spoznanj iz težkih izkušenj. Tako boste v ne tako daljni prihodnosti priča zgradbi, zgrajeni na trdnih temeljih, ki ustvarja senco samozavesti in zaupanja na kroni svojih arhitektov, jim podari toplino varnosti in miru, in upanja v svetlo prihodnost ter osvetljuje zemljo.


Sayyid Ali Hamenei

29 november 2015