The Message of Imam Khamenei to the Youth in Europe and North America, in Bulgarian language

The Message of Imam Khamenei to the Youth in Europe and North America, in Bulgarian language

The Message of Imam Khamenei to the Youth in Europe and North America, in Bulgarian language

В името на Аллах, Всемилостивия и Милосърдния !
Към младежта на Европа и Северна Америка,

Последните събития във Франция и подобни на тях в някои други западни страни ме накараха да се обърна директно към вас и да поговорим за случващото се. Обръщам се към вас (младите), но не защото пренебрегвам родителите ви, а защото бъдещето на нациите ви и на вашите страни ще бъде във вашите ръце, и защото намирам, че стремежът към истината е много по-силен и чувствителен във вашите сърца.

Не адресирам това обръщение до вашите политици и държавници, защото съм убеден, че те съзнателно отделят пътя на политиката, от този на правдата и истината.

Бих искал с вас да поговорим за исляма, особено за образа, под който той ви се представя. През последните две десетилетия бяха направени много опити, особено след разпадането на Съветския Съюз, тази велика религия да бъде представена като ужасяващ враг. Провокирането на чувство на омраза и ужас, и тяхната употреба за съжаление са отдавна известни в политическата история на Запада.

С това послание, аз не искам да влизам в сблъсък с различните фобии, с които западните страни са индоктринирани. Един бегъл преглед върху последните значими исторически трудове ще ви докаже нагледно факта, че лицемерното и неистинно отношение на западните правителства към другите народи и култури е прикривано в някои нови изследвания.

Историята на САЩ и на Европа е покрита със засрамващо робството, възмущава с колониалния си период и огорчава с подтискането на хора от други раси и религии. Вашите историци и изследователи дълбоко се срамуват от кръвопролитията, извършени в името на религията от Католици и Протестанти или в името на национална и етническа принадлежност по време на Първата и Втората световни войни. Тази справедлива емоционалност е достойна за възхищение.

Споменавайки само една малка част от този дълъг списък от неправди, аз не искам да ставам съдник на историята, а по-скоро бих желал вие да попитате вашите интелектуалци, защо общественото съзнание на Запад се пробужда и отваря сетивата си със закъснение от няколко десетилетия или столетия? Защо преосмислянето на колективното съзнание да е приложимо към далечното минало, но не и към настоящите проблеми? Защо се правят опити да се пречи на обществената информираност по важни въпроси, като този например, за отношението към ислямската култура и мисловност.

Вие добре знаете, че унижението и разпространението на омраза и илюзорен страх от „другия” са общата основа на всички подтисници-спекуланти. Сега бих искал да се запитате, защо старата политика на разпространение на „фобия” и омраза е насочена към исляма и мюсюлманите с безпрецедентна интензивност? Защо властимащите в света искат ислямската мисловност да се маргинализира и да остане скрита? Кои идеи, кои ценности в исляма смущават плановете на супер-силите и какви интереси се крият в сянката на подобно изкривяване на образа на исляма?
Ето защо, първата ми молба е: търсете и изследвайте причините, които стоят зад това широкоразпространено затъмняване на образа на исляма.

Втората ми молба е: в отговор на потока от дезинформиращи и предварително осъждащи кампании, опитайте се да получите директно от първоизточника знание за тази религия. Елементарната логика изисква да разберете природата и същността на това, с което ви плашат и от което искат да ви държат далече.

Аз не настоявам да приемете моя прочит или друг прочит на исляма. Това, което искам да кажа е: не допускайте ефективната и динамична реалност на съвременния свят да ви се представя посредством негодувания и предрасъдъци. Не допускайте лицемерно да ви представят собствените им наети теророристи за хора, представляващи исляма.

Получавайте знание за исляма от най-важните, от оргиналните източници. Добивайте информация за исляма от Корана и от живота на великия Пророк. Бих искал да ви попитам, дали някога сте чели директно Корана на мюсюлманите? Изучавали ли сте учението на Пророка и неговата хуманна, етична доктрина? Получавали ли сте послания за исляма от други източнци, различни от медиите ?

Някога питали ли сте се как и на базата на какви ценности, ислямът е бил оценяван като най-великата научна и интелектуална цивилизация на света, родила едни от най-изтъкнатите учени и интелектуалци през вековете?

Бих желал вие да не позволявате, унизително и обидно конструирани образи, да създават емоционална пропаст между вас и реалността, отнемайки ви възможността за безпристрастно мнение. Днес, интернет премахва географските граници. Следователно, не позволявайте да ви обградят с изфабрикувани и ментални граници.

И макар че никой не може самостоятелно да запълни създадените празнини, всеки един от вас може да изгради мост на мисълта и справедливостта над тези празноти, за да озарите вас самите и заобикалящата ви действителност. Въпреки че тази предварително планирана колизия между исляма и вас, младите хора, не е желателна, тя може да повдигне нови въпроси във вашите любопитни и любознателни умове. Опитайте се да намерите отговорите на тези въпроси и те ще ви предоставят добра възможност да откриете нови истини.

Заради всичко това не пропускайте възможността да получите собствено, точно и безпристрастно разбиране за исляма, с надеждата, че благодарение на вашето чувство за отговорност към истината, бъдещите поколения биха могли да напишат историята на настоящето взаимодействие между исляма и Запада с ясно съзнание и значително по-добронамерено.

Сайед Али Хаменеи
21 януари 2015


Related Articles

Post your comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

ویژه‌نامه ارتحال آیت‌الله تسخیری
پیام رهبر انقلاب به مسلمانان جهان به مناسبت حج 1441 / 2020
No to Deal of Century
conference-abu-talib