The message of Imam Khamenei to world Muslims on 2016 Hajj pilgrimage in Bulgarian

The message of Imam Khamenei to world Muslims on 2016 Hajj pilgrimage in Bulgarian

The message of Imam Khamenei to the world Muslims on 2016 Hajj pilgrimage in Bulgarian.

„Поради репресивното поведение на саудитските управници към Божиите поклонници, светът на Исляма трябва изцяло да преразгледа стопанисването на двете свети места и въпросът с Хадж“. 

Послание на аятоллах Хаменеи по случай мюсюлманското поклонение Хадж – 2016.

 

В името на Аллах,Всемилостивия, Милосърдния

 

Всяка възхвала е от Аллах, Господарят на Световете, и нека почитанията на Аллах бъдат за нашия Учител, Мохамед и неопетненото му семейство,и за избраните спътници и за тези, които ги следват по правия път до Деня на Страшния съд..

 

Братя и сестри мюсюлмани по целия свят!

За мюсюлманите времето за Хадж е времена гордост и слава в очите на Божиите пратеници, време за просветление на сърцата, време на смирение пред Създателя и време за тържествена молитва.

Хадж е небесно, земно, божествено и общностно задължение. От една страна, повелята: "споменавайте Аллах, както споменавате предците си, дори по-силно!“ [Свещен Коран, сура Кравата,2:200] и „споменавайте Аллах и преброените дни![Свещен Коран, сура Кравата, 2:203] и от друга страна заявеното: „Неверниците и възпиращите от пътя на Аллах и от Свещенната джамия, които ние отредихме за хората – тези Ние ще накараме да вкусят болезнено мъчение“[Свещен Коран, сура Поклонението Хадж, 22:25], хвърлятсветлина върху безкрайните му и различни измерения.

По време на това несравнимо с нищо задължение, човешките сърца са дарени с покой поради времева и пространствена сигурност. Като ясен знак,  блестяща звезда, който ги извеждаот обсаждащата ги, от страна на доминиращите потисници несигурност, която е постоянна заплаха за човечеството,помагайки им да вкусят удоволствието на сигурността, за един определен период от време.

Аврамитският Хадж, който Ислямът дава на мюсюлманите като дар, е проява на гордост, духовност, единство и слава. Той показва на недоброжелателите и враговете величието на Ислямската Умма и  упованието й в Божията вечна власт. Акцентира върху дистанцията между мюсюлманите и „помийната яма“ от корупция, унижение и тирания, които международните потисници и тирани, налагат на човешките общества.

Ислямският и монотеистичен Хадже проява на „онези, които са заедно с него,  строги са към неверниците, и милостиви помежду си" [Свещен Коран, Сура Победата,48:29]. Крепост на отказ от неверниците и насърчаващ приятелството и единството между вярващите.

Тези, които свеждат Хадж до религиозно-туристическо пътуване и прикриват своята вражда и злоба към вярващия и революционен народ на Иран, под името "политизиран хадж", са малки и жалки сатани, които треперят от страх да не застрашат интересите на Големия Сатана, САЩ.

Саудитските управници, които тази година, създадоха пречки по пътя на Аллах и Голямата джамия и блокираха пътя на гордите и вярващи ирански поклонници към Божия дом на земята, са опозорени и заблудени хора, които смятат, че тяхното оцеляване на престола на потисничество, зависи от защитата на арогантните световни сили, от съюзи с ционизма и САЩ и от изпълняване на техните искания. Но по този път, те са застрашени от предателство.

Измина почти година от ужасяващите събития в долината Мина, в резултат на които няколко хиляди души трагично изгубиха живота си- под жаркото слънце, с пресъхнали устни - и това се случи в деня на Ейд, докато бяха облечени с безшевните бели дрехи[Ihram]. Малко преди това, още една група от хора бяха смачкани до смърт в Голямата джамия, докато служеха, извършвайкиседемтеобходанаКааба [Tawaf] и ритуалната си молитва[Salat].

Саудитските управници допуснаха грешка и в двата случая. Факт, с който и присъстващи, и наблюдатели, и технически анализатори са съгласни. Някои експерти твърдят, че тези събития са предумишлени. Колебанието и неспособността да се спасят полумъртви и ранени хора, чиито екзалтирани души и очаровани сърца, съпътстват молещите им устни по повод на Ейд ал-Адха [Eid ul-Adha], също са очевидно и неоспоримо доказателство за това.

Няколко хиляди семейства, от различни страни,  изгубиха близките си и техните народи бяха опечалени. От Ислямска Република Иран, около петстотин души бяха сред тези мъченици. Сърцата на техните семействавсе още са разбити и опечалени, а народа ни остава опечален и разгневен.

Вместо извинение и разкаяние, както и съдебно преследване на тези, които бяха пряко виновни за това ужасяващо събитие, саудитските управници-  най-безсрамно и арогантно - отказват сформиране на Международна Ислямска проучвателна комисия по въпроса.

Вместо да бъдат съдени като обвиняеми, те действат като ищец и с нарастваща злоба и подлост, разкриват дългогодишната си вражда към ИслямскаРепублика Иран и към всяко знаме на Исляма издигнато в борбатасрещу неверниците и арогантността.

Тяхната пропаганда се разпространява от политиците, чието поведение към ционистите и САЩ е източник на позор за света на Исляма, от нечестивите и ядящи забранени храни мюфтии, които френетично издават фетви срещу Корана и Сунната, от медийните слуги, които дори етиката на професионално поведение не може да възпре,да разпространяват и тиражират лъжи – но напразни остават усилията им да покажат, че Ислямска Република Иран е виновна за лишаване на иранските поклонници от тазгодишното поклонение Хадж.

Сеещитехаос са управниците, които чрез създаване и въоръжаване на групи от неверници, потопиха света на Исляма в граждански войни, убийства и причиниха вреда на невинни, проливайки кръв в Йемен, Ирак, Леванта, Либия и други страни. Безбожни политици, които протягат  приятелска ръка към ционисткия режим и си затварят очите за страданията на палестинците и сърцераздирателните трагедии там, които способстват разпространение на потисничеството предавайки градовете и селата на Бахрейн.Невярващи и безотговорни властелини, които доведоха до голямата трагедия в долината Мина и в името на това, че обслужвати  двете свети места, принесоха в жертва Божествената им святост и тази на Божиите поклонници в деня на Ейд в долината Мина и в Голямата джамия.Малко преди това същите тези хора, които сега твърдят, че е необходимо да се избегне политизирането на Хадж и обвиняват другите в най-големи грехове, самите те извършиха и причиниха грях.

Те са идеалният пример за низпосланото в Корана поучително описание: "И когато такъв се обърне,той тича по земята, за да сее по нея развала и да погуби насажденията и приплода. А Аллах не обича развалата. И когато му се каже: Бой се от Аллах!, го обзема гордост от греха. Стига му Адът и колко лоша постеля е той!“[Свещен Коран, сура Кравата, 2: 205-206].

Въз основа на докладите, тази година, както и независимо от блокиране участието на ирански поклонници и на поклонници от някои други страни,  поклонниците от останалите страни са поставени под безпрецедентно наблюдение с помощта на шпионските агенции на САЩ и на ционисткия режим. Те направиха Божественото светилище опасно за всички.

Светът на Исляма, включително мюсюлманските правителства и народи, трябва да се запознае по-отблизо със саудитските управници и правилно да схване тяхното богохулство, неверие, зависимост и материалистична натура. Те не трябва да позволят на тези владетели да избягат от отговорност за престъпленията, които причиниха в целия ислямски свят.

Поради репресивното поведение на тези управници към Божиите гости, светът на Исляма трябва изцяло да преосмисли стопанисването на двете свети места и въпросът с Хадж. Всяко неглижиране на този проблем ще изправи  Ислямската Умма срещу по-сериозни проблеми в бъдеще.

Братя и сестри, мюсюлмани! Тази година възторжените и искрени ирански поклонници отсъстват от поклонението Хадж, но те духовно присъства сред поклонниците от различни части на света,загрижени саза тях и се молят с неумолима сила  потомството на злото да не успее да ги омърси.

Във вашите молби за помощ (дуа), поклонение и молитви, спомнете си иранските братя и сестри и се молете, страданията да бъдат отстранени от Ислямските общества, а Ислямската Уммада бъде освободена от ръцете на арогантните сили, ционистите и техните последователи.

Аз почитам тези, които умряха мъченически в долината Мина и Голямата джамия миналата година и мъчениците от Maккa, през 1987 година.  Моля се Всевишния да ги дари със своето милосърдие, и милост, и ги възвиси най-високо.

Изказвам почитанията си към Аятоллаха на Епохата- нека душата ми бъде принесена в негово име –и моля Аллах, чутите от него, молитви на този благороден Аятоллах, да заздравятИслямската Умма и спасят мюсюлманите от хаоса и злобата на враговете им.

Съдбата ни принадлежи на Аллах и в Него е упованието.

Саид Али Хаменеи

По Хиджра 1437, Септември 2016

(Dhu al-Qa’dah 1437, September 2016)


Related Articles

Post your comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

سخنرانی امام خامنه‌ای به‌مناسبت روز قدس 1399
#AlQudsPathwayofMartyrs
conference-abu-talib